top of page

Hey marketeer, are you talking to me?

Updated: May 14, 2018

Stel je voor dat je tegen de buurman begint te praten zonder dat je hem ziet. Je loopt naar buiten en begint in het wilde weg te praten over de dakgoot. Omdat je niet echt gek ben en je weet dat de buurman niet altijd buiten is doe je dit een paar keer per dag in de hoop dat hij het oppakt. Volslagen idioot zou je zeggen. En toch doen marketingprofessionals dit dagelijks.


Heb je het tegen mij?

Er zijn momenten dat er mensen tegen me praten en ik nog steeds niet het idee heb dat ik aangesproken wordt. Of dat ik weinig zin heb om terug te praten. Vaak is dat het geval als je degene die tegen je begint te praten niet kent of niet kan plaatsen. Het komt ook heel raar over als iemand plompverloren tegen je begint te praten. Ik heb dat wel eens meegemaakt en had toch het idee dat het de lokale dorpsgek was.


Herkenning en relevantie Communicatie werkt goed als diegene die je wilt bereiken zich daadwerkelijk aangesproken voelt. Dat begint met de herkenning van zichzelf in de uiting: “hee, dit gaat over mij” en vervolgens moet het aansluiten bij de behoeften die hij of zij heeft. Waar veel bedrijven mee in de fout gaan is dat zij wel de doelgroep opzoeken maar vervolgens hun product of dienst in het gezicht duwen. Stel dat de doelgroep je boodschap daadwerkelijk opmerkt, hij (zij) zal er niets mee doen. Je had je de moeite kunnen besparen.


Doelgroep of mens? In mijn bescheiden loopbaan als creatief in communicatieland heb ik vaak te maken gehad met opdrachtgevers die hun doelgroepen buitengewone kwaliteiten en eigenschappen toedichtten. Of het nou ging om de doelgroep kinderartsen, architecten, inkopers van ziekenhuizen of onlangs zelfs kunstkopers. De opdrachtgever dicht ze van een afstand unieke eigenschappen toe. Dat kan op zich helemaal geen kwaad. Maar wat stelselmatig vergeten wordt is dat het allereerst mensen zijn. Ja ook een architect gaat elke dag naar de wc. De kinderarts wil op tijd haar kinderen van de opvang halen en de kunstkoper heeft honger om half zes.


Willemijn Probeer net zo ver in te zoomen op je doelgroep totdat je de mens kan zien. Wat beweegt hem of haar in detail tot het maken van aankoopbeslissingen. Je begrijpt de keuze van kinderarts Willemijn Janssen (35) een stuk beter dan van een algemene doelgroep “kinderartsen”. Want dat Willemijn op tijd bij de kinderopvang wil zijn is wel degelijk van invloed op haar aankoopbeslissingen.


Persona 2.0 Het maken van een goede persona is vakwerk. Brainstormen om de juiste inzichten te verkrijgen kan een leuke exercitie zijn, zeker omdat er eigenlijk nooit zo inhoudelijk over je klanten wordt gepraat. Wellicht roept uw hoofd verkoop zijn kennis regelmatig voor zich uit, maar er eens goed voor gaan zitten wat je klanten echt beweegt is een zeer waardevolle activiteit. Het maken van een goede persona is belangrijk voor iedereen in de organisatie, het zorgt voor een afstemming door het hele bedrijf heen. Zo wordt kennis van je klant een zeer waardevol instrument om ondernemersbeslissingen op te baseren.  


23 views0 comments

Comments


bottom of page